Wolfgang Tillmans

Ik weet niet eens meer waar ik de poster voor het eerst zag: ‘What’s on a man’s mind.’

De televisie was nog jong en Nederland 3 was nog niet geboren. Grapjes waren tuttig en hooguit schalks.

Op de poster stond één beeld, maar je kon er twee dingen in zien. Een cartoon van het gezicht van Freud, of een naakte dame, waarbij haar been dubbelde als zijn neus en haar schaamhaar zijn linker wenkbrauw werd.

De poster is een vereenvoudigde versie van een in potentie ingewikkelde probleemstelling. Als je het ene beeld gezien hebt kan het lastig zijn daarna het andere nog te zien, ook al is het er tegelijkertijd en is het net zo waar.

‘The man is awake now
He can’t get to sleep again
So he repeats these words
Over and over again:
Bravery. Kindness. Clarity
Honesty. Compassion. Generosity’

— Laurie Anderson & Philip Glass: ‘Forgetting’ (Songs from Liquid Days)

Perceptie is vloeibaar en kiest uit zichzelf de weg van de minste weerstand. Wat je ziet ben je zelf, zeg maar. Alle vormen van perceptie zijn als communicatieve vaten met elkaar verbonden, dus iets anders zien kan even lastig of onmogelijk zijn als iets anders voelen.

Iemand postte vanochtend een foto op Facebook waarbij ik moest denken aan wat iemand me een paar weken geleden uitlegde over zijn depressie.

Op een goede dag voelde hij zich een vorm en op de slechte dagen voelde hij zich een restvorm, een gat in zijn omgeving.

Nog afgezien van het feit dat het lastig moet zijn om een dergelijk gevoel in taal te vatten als ook de rest van je lichaam en geest meespelen maar het woord niet krijgen, klonk het zwaar.

Wolfgang Tillmans, ‘Chaos Cup’, 1997

Ik begreep denk ik vanochtend pas wat hij bedoelde, door het werk van Wolfgang Tillmans. Een boom van onderaf gezien tegen een enigszins bewolkte lucht, of een openscheurend wak, waarbij jij staat op de plek waar het nu begint te kraken.

Zeg het maar.

Of gewoon een kopje koffie. Als je dat zag dan is het misschien een hele saaie foto en ben je waarschijnlijk gewoon gelukkig.

Please follow and like us:
onpost_follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *