Tino Sehgal

Het is de eerste maandag van de maand, 12:00 uur blijkbaar. Vanuit de stad klinken sirenes, eerst dichtbij, dan ook van verder weg gelegen stadsdelen. Een maandelijkse test om te zien of ze nog naar behoren functioneren.

Ik geloof niet in toeval, ik heb het nut er nooit zo van ingezien, dus het feit dat vanaf vandaag ‘This Variation’ van Tino Sehgal weer gepresenteerd wordt in het Stedelijk heeft met toeval denk ik niets te maken.

Waar we de meeste kunstwerken beleven doordat ze een gedachte weergeven in materiaal heeft Sehgal zijn hele praktijk ontdaan van alle materie. Zijn performances worden uitgevoerd door dansers, acteurs of zangers aan de hand van orale overdracht, lessen zo je wilt.

De werken worden niet gedocumenteerd, zelfs de verkooptransactie van een werk gaat mondeling, zonder contract.

Geheel in de geest van zijn kunstenaarschap ga ik er verder niets over zeggen. Het is in mijn ogen een van de beste hedendaagse aankopen die het museum had kunnen doen.

Vanaf nu is deze performance weer te zien in het Stedelijk, en ik durf er zelfs eigenlijk niet heen. De vorige keer dat ik het werk beleefde was zo overrompelend dat de ervaring nu bijna wel moet teleurstellen.

Maar we gaan het wel doen natuurlijk, vanmiddag nog. Een uitgelezen kans om te testen of al je menselijke gevoelens nog werken. Dan weten we dat ook weer, en dan kunnen we daarna ook gewoon weer verder.

Tino Sehgal
‘This Variation’, 2012
Stedelijk Museum, Amsterdam
T/m 3 maart.

Please follow and like us:
onpost_follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *