Thich Nhat Hanh

Ik moest er best even over nadenken, maar ik denk dat ik voor mezelf tot een zachte conclusie gekomen ben.

Kunst is pas kunst als het zich plaatst in de wereld waarbij het andere kunstwerken naast zich weet, als het onderdeel wil uitmaken van die wereld.

Hetzij in dialoog, opvolging of confrontatie, een verhouding met ander werk is denk ik nodig om ervoor een plek in de kunstwereld te rechtvaardigen.

Kunst is kunst en al het andere is al het andere.

De gecalligrafeerde cirkels van Boeddhistisch leraar 
Thich Nhat Hanh voldoen volgens deze regel niet aan het stempel kunstwerk.

Thich Nhat Hanh

Ze zijn stil binnen zichzelf, vertellen niet zoveel en bemoeien zich nadrukkelijk nergens mee, zijn geen commentaar op andere cirkels.

Thay, zoals hij liefkozend door zijn leerlingen wordt genoemd is oud en ziek en zijn leven zal over niet al te lange tijd ook een cirkel vormen, af en niet verder te vervolmaken. Het einde raakt het begin en daarmee is de cirkel rond.

Thich Nhat Hanh

De cirkels die hij maakt zijn als hijzelf. Ze gaan geen competitie aan met andere cirkels, zijn niet beter of slechter dan eerdere cirkels van anderen. Daarin verschillen ze van kunst, waarin het altijd nieuwer, anders, beter en individueler kan.

De eerste beweging met de kwast is een inademing, van middenonder via links naar middenboven. Deze beweging gaat over in een uitademing, via rechts naar middenonder, en dan is de tekening af.

Thich Nhat Hanh

Klaar, dat is het, daar heb je je cirkel, niets en alles tegelijk. Leeg en vol en alles ertussen, gevat in een oorverdovend doofstom beeld.

Adem uit, adem in.
Er is verder niets, er is verder niets.
Alleen de Liefde blijft, dat is alles wat er is.

Alles is.

— Spinvis

Hij is er bijna al niet meer, zo fluisterend als hij zijn leven leidt. Een bijna ronde cirkel die nog net niet helemaal gesloten is.

Je kunt geen voorschot nemen op verdriet maar perfectie is soms pijnlijk en daarmee onverbiddelijk. Een cirkel is een cirkel als hij af is.

Wat daarna mist is de adem, het leven, de beweging.

Thich Nhat Hanh
Please follow and like us:
onpost_follow

2 Replies to “Thich Nhat Hanh”

  1. Lieve Twan, als begin; geweldig dat je dit Blog hebt gemaakt, voor de lezertjes-thuis lopen wij aan jouw hand door jouw leven. Soms een beetje te mijmeren in de zon, of tegen de wind in, maar jij laat onze hand niet los. Als einde, wanneer die er dan ook komt, zullen we je stem altijd blijven horen. Voorlopig concentreer ik mij op het midden. En zie ik de cirkel die wij samen hebben, waar binnen we dobberen op de golven die we samen maken. Synchroon zwemmen, maar dan anders; hand in hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *