Rosemarie Trockel

De posters hingen op straat in Berlijn, zonder al te veel verdere uitleg. Het werk ‘Beauty’ van Rosemarie Trockel toont een aantal hele mooie vrouwen en één hele mooie man.

Als je het eenmaal weet kun je het daarna niet meer buiten beschouwing laten: de portretten zijn met behulp van software perfect gespiegeld, perfecte symmetrie in gezichten schijnen we als menselijke soort te lezen als schoonheidsideaal. Schoonheid wordt op deze manier een vloek omdat de lat onmenselijk hoog wordt gelegd en dat is voor geen sterveling ooit haalbaar.

Rosemarie Trockel, ‘Beauty’ 1995. A set of 12 posters especialy
 made for the medium of the billboard for the Museum in Progress, Vienna. Each 120 x 84 cm. Private collection.  Copyright: Rosemarie Trockel and VG Bild-Kunst, Bonn 2018.

Schoonheid is natuurlijk per definitie een heel persoonlijk ding. Door te benoemen wat we mooi vinden laten we ook meteen onszelf zien. Mijn schoonheidsideaal ligt ergens anders, ik zal je uitleggen wanneer ik je mooi vind.

Het is als je gelukkig bent. Als je lichaam je nergens bij in de weg zit en je het op dat moment misschien niet eens ervaart. Als je niet bezig bent met hoe je kleding zit, omdat je intens opgaat in een concert. Of zit te janken bij een film die precies de juiste snaar raakt.

Schoonheid is voor mij afwezigheid van grenzen, een versmelten met de wereld.

Dan zie ik je en ben je mooi met al je imperfecties. Die doen er dan niet eens meer toe, ik keek toch ergens anders naar. Ik keek naar het kind wat nog in je woont en soms ineens wil spelen, naar de bejaarde die je straks zult zijn, ik zie je hele leven.

Schoonheid is het hele leven zien in iemand, liefst in iemand die ook van jou houdt.


Onderdeel van de tentoonstelling ‘The Future is Female’ bij Parts Project, Den Haag 2018, een tentoonstelling met werk van 13 kunstenaars en teksten van Twan Janssen. Curator: Francis Boeske.

Please follow and like us:
onpost_follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *