Maurizio Cattelan

TJ

Ik weet de exacte quote niet meer, maar de strekking heb ik wel onthouden. Het was waarschijnlijk zo’n programma waarin de zogenaamde ‘Paradijsvogels’ van het land werden geportretteerd.

Het woord ‘Paradijsvogel’ is in deze context natuurlijk een eufimisme, een belediging in kostuum. We worden geacht deze mensen raar te vinden, dat is de formule.

De man zette iedere dag een schoteltje melk in zijn tuin voor de kabouters. 
‘Maar gelooft u dan dat kabouters echt bestaan?’
‘Natuurlijk bestaan kabouters niet, maar daarom kan ik toch nog wel lief voor ze zijn?’

Ik vind dat prachtig en ontwapenend, eerlijk in z’n verwerping van de wereld als logisch format, vanaf dat moment ligt alles weer open, is alles aannemelijk en waarschijnlijk.

Ik heb niet zoveel met kinderen, maar die hebben dat van nature ook. Ergens vind ik juist de keuze van een volwassen man hierin ontroerend. Die kinderen worden vanzelf volwassen en laten dan het geloven varen dat in iedere boom iets woont wat niet bestaat.

Ze gaan na verloop van tijd ook wonen in de echte wereld, waar dingen meetbaar zijn, en waar. En ook zij komen er dan vanzelf weer achter dat die waarheden ook niet rijmen, ook sprookjes in vermomming zijn.

‘En alle dingen hebben hier twee kanten.
En alle teddyberen zijn hier dood.
En boze stukken staan in boze kranten.
En dat doen boze mannen voor hun brood.

Een bos is hier alleen maar een boel bomen.
En de soldaten zijn niet meer van tin.
Dit is een land waar grote mensen wonen.
Wees maar niet bang. Je hoeft er nog niet in.’

— Annie M.G. Schmidt: ‘Aan een klein meisje’

Misschien is dat wat kunst soms van ons vraagt: het uitstellen van een volwassen analyse, even mee in een wereld die de jouwe daarnet nog niet was.

Kinderen zijn vanzelf aandoenlijk, daar kunnen ze niet zoveel aan doen, maar wees als volwassene maar eens zo geweerloos, dat valt nog helemaal niet mee.

Maurizio Cattelan
Please follow and like us:
onpost_follow

One Reply to “Maurizio Cattelan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *