Mark Manders

Kunst is voor mij een eeuwige chatroom, ik heb het al eerder gezegd. Gesprekken die allang lijken afgesloten worden jaren erna weer opgepakt.

Ik zag vandaag het werk van René Heyvaert en ik kende het nog niet, maar ik moest weer even aan die chatroom denken, omdat het werk rijmde op dat van Mark Manders.

René Heyvaert

Het is natuurlijk andersom, Heyvaert is een strofe eerder, maar ik denk dat ze het goed met elkaar hadden kunnen vinden, het voelt wel gemoedelijk tussen die twee, al hebben ze elkaar nooit gekend.

Heyvaert begon als architect, maar was om gezondheidsredenen gedwongen tot het kunstenaarschap. Ik vind de kleinste ingrepen die hij deed eigenlijk het mooist, je voelt dat het in zijn leven ontstaan is en niet in de kunstwereld daarbuiten.

Mark Manders

Je blijft een architectenblik zien maar dan van heel dichtbij, tussen de spullen in het dagelijks leven, soms spottend met de ergonomie waar je met een beperking misschien wel tegenaan loopt, hij is in ‘84 overleden.

Ik las dat Manders werk wil maken wat in tijd niet zo te duiden is, veel werk had denkbaar ook kunnen ontstaan toen Heyvaert nog volop leefde.

René Heyvaert

Twee romantische kunstenaars, de een misschien wat strenger dan de ander. Misschien hadden ze elkaar ontmoet en samen een biertje gedronken, ik had dan best aan het tafeltje ernaast willen zitten, of het gesprek willen aanhoren als een vlieg op de spreekwoordelijke muur.

Mark Manders

Soms maken kunstenaars elkaars zinnen af, al is het misschien zestig jaar later. Soms moet je terug naar het eerste deel om het tweede deel van de zin te begrijpen.

René Heyvaert

Vandaag leerde ik een kunstenaar kennen die al meer dan 20 jaar dood is, maar in die chatroom hoef je dan dus alleen maar naar boven te scrollen om te zien waar een gesprek begon, zodat je twee kunstenaars misschien ineens beter begrijpt.

Tijd speelt soms in kunst niet zo’n hele belangrijke rol.

Mark Manders
Please follow and like us:
onpost_follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *