Lucia Tallova

Het lijkt me inmiddels niet echt meer een geheim, ik ben een romanticus in hart en nieren. Maar dan meer van het soort van de paardenbloem die tussen de betonnen tegels groeit dan van het bosje rode rozen.

Ik ben meer van de romantiek van Laurie Anderson dan van die van Dolly Parton. Het toeval wil dan weer dat Laurie Anderson enorm groot fan is van Parton. Zo zie je maar weer, de ene romantiek blijkt voeding voor de andere.

Lucia Tallova, From the series ‘House on the Cliff’, 2017.
Mixed media – wood, paper, acrylic, book page, steel.

Ik kon de ingang in het werk van Lucia Tallova lange tijd niet vinden. Ik moest even om de esthetiek heen om te horen wat ze daarmee nou werkelijk zei.

Soms duurt het een poos om werk te vertalen, omdat je de taal zelf anders spreekt. Luisteren is dan ineens een vak apart waar ik niet altijd geduld voor heb, maar dat ligt niet aan het werk, dat ligt vooral aan mij.

Ik moet genoeg souvenirs hebben gezien om zo’n wereld te begrijpen, voordat het bij elkaar opgeteld voor mij gaat werken, voordat het met elkaar gaat zingen en je het liedje mee kunt fluiten.

Als het eenmaal zingt dan houdt het z’n mond niet meer, logeert het dagenlang in mijn hoofd.

Het werk van Lucia Tallova in ‘The Future is Female’

Haar werk in deze tentoonstelling is romantisch, maar van het afgewogen soort. Een foto van een bergtop die aan een foto niet genoeg heeft. De berg gutst gul over de rand van de foto de werkelijkheid in.

De berg zit in een koffer, zodat ze altijd meegenomen kan worden, voor als je onderweg een berg nodig hebt, of omdat je iemand ergens een berg van wilt beloven en bewijs nodig hebt voor die belofte.

Romantiek kan mij in principe niet koud en onderkoeld genoeg zijn, maar bij een aantal werken van Tallova krijg ik kippenvel, net als bij die twee nummers van Dolly Parton.

Daar doe je helemaal niets aan, of je dat nou wilt of niet, daar heb je zelf dan even niet zo heel veel meer over te zeggen.

Onderdeel van de tentoonstelling ‘The Future is Female’ bij Parts Project, Den Haag 2018, een tentoonstelling met werk van 13 kunstenaars en teksten van Twan Janssen. Curator: Francis Boeske.

Please follow and like us:
onpost_follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *