Jessica Stockholder

De logica van een droom die je je eigenlijk maar half herinnert.

Je weet dat het in zichzelf klopte, in die tijdelijke wereld waar je was. Alles was er mogelijk en waarschijnlijk, alle dingen, personen en gebeurtenissen waren op dat moment precies dat, en helemaal waar, stonden niet ter discussie zelfs.

Het is pas als je wakker wordt dat je een andere bril loslaat op de wereld waar je net vandaan komt. Daarna lijkt ze niet meer helemaal te rijmen, valt uit elkaar of mist in ieder geval een logisch verband.

We dromen om ongerijmdheden in het dagelijks leven te verwerken, daar geven we ze een plek. Daar in die andere wereld kun je mensen op hun nummer zetten, gemiste kansen alsnog nemen, daar praat de goudvis wel terug.

Jessica Stockholder

Het werk van Jessica Stockholder is niet eenduidig te benoemen. Als je je focust op een onderdeel trekt de rest zich buiten je gezichtsveld terug. Ik kijk er naar als schilderijen, een beeldhouwer zal dat anders zien.

Ik geef beeldhouwers voortdurend ongelijk, dus ik zie geen enkele goede reden om daar hier en nu mee te gaan stoppen..

Net als een droom die je probeert na te vertellen valt het werk daardoor uiteen. Je moet de dag niet op een droom loslaten, dagen zijn voor andere dingen. Een droom volgt een heel ander draaiboek, klopt alleen binnen zichzelf.

Jessica Stockholder

Daar hangen onbeduidende plastic voorwerpen in zulke grote getale boven je hoofd dat ze een directe bedreiging vormen. Daar gaan schilderijen wel zingend de hoek om, op weg naar buiten volgens henzelf. Daar spelen Matisse en Rietveld samen in de zandbak en pakt Stockholder hun schepjes af.

Jessica Stockholder

Soms heeft het werk de schaal van kamermuziek, soms van een avondvullende opera. Maar vrijwel altijd is het volstrekt uniek en volkomen ongehoord.

Zelfs de meest ingewikkelde hedendaagse muziek bezit een innerlijke logica, als je haar maar vaak genoeg beluistert. Dan gaat zelfs daar uiteindelijk als vanzelf de ‘meefluitfactor’ een gemoedelijke rol spelen.

Jessica Stockholder

Hoe ongerijmd en krankzinning haar werk op het eerste gezicht soms ook mag lijken, als je het omarmt als de droomwereld van een ander is het soms ook gewoon wel even heel erg lekker om die niet helemaal te hoeven begrijpen.

Stockholder komt naar Nederland, en ik kan er bijna niet op wachten. Ik heb van de opwinding zelfs nog even in m’n broek geplast, maar natuurlijk ging meteen daarna de wekker.

—-

Jessica Stockholder
‘Stuff Matters’
vanaf 19 april
Centraal Museum, Utrecht

Please follow and like us:
onpost_follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *