Jasper Johns

Eén van de werken die dat voor mij heel duidelijk maken is ‘Painted Bronze (Ale cans)’ van Jasper Johns, een werk uit 1960, nu in de collectie van het MoMa.

Leo Castelli maakte furore als galerist in New York en Willem de Kooning voegde hem op jaloers-amicale wijze toe: ‘Jij zou nog twee blikjes bier als kunst kunnen verkopen..’

Castelli en de Kooning waren vrienden, maar de Kooning werd vertegenwoordigd door een andere galerie. De anekdote bereikte Jasper Johns, (‘Wat een geweldig idee voor een sculptuur!’) en hij maakte ‘Painted Bronze (Two ale cans)’.

De Kooning, zoon van een bierdistributeur, kon op dat moment waarschijnlijk niets bedenken wat verder van kunst af stond dan blikjes bier, we willen allemaal ver weg van waar we vandaan komen, zoiets.

Johns zag in de sneer een uitdaging en Castelli verkocht het werk natuurlijk onmiddellijk.

Jasper Johns, ‘Painted Bronze (Ale cans)’, 1960.
Collectie Museum of Modern Art, New York.

Voor mij heeft de betekenis van het werk niet zoveel te maken met het belang ervan als beeld. Er zijn een paar dingen over te zeggen, zoals dat één van de blikjes geopend is en leeg, het andere nog gesloten, en in massief brons gegoten is. Het is daarnaast natuurlijk een werk wat Pop Art in de verte aan zag komen. Verder valt er niet zo veel aan te zien of te ontdekken, een magere sculptuur naar mijn idee.

De echte betekenis van het werk woont volgens mij in de mechanismes eromheen. Hoe één mannetje een ander mannetje ophitst met een prikkelend bedoelde opmerking, het derde mannetje zich uitgedaagd voelt en het vierde mannetje de punchline van de grap is.

Mannetjes die elkaar uitdagen en overtroeven op de apenrots van het abstract expressionisme.

Het is daarmee eigenlijk een vrij sneu werk, getuige van het onvermogen van de man om een kinderachtige uitdaging naast zich neer te leggen. Niet een, niet twee, maar vier keer.

Als je Testosteron in het wild aan het werk wilt zien dan is dit beeld een prima startpunt.

Please follow and like us:
onpost_follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *