Henk Peeters

‘Weegschaal. Je houdt niet van raadselachtige zaken. Je overziet graag de dingen voordat je eraan begint. Vandaag kun je je gerust met raadsels inlaten. Je heldere geest zal je helpen.’

Heerlijk hoe zo’n horoscoop een aantal aannames doet en afsluit met een compliment. Dat compliment omarm ik natuurlijk onmiddelijk, maar ik trap dan ook altijd in de val de rest ook te geloven. 

‘Marsepein’ is meestal mijn antwoord als iemand me vraagt wat mijn sterrenbeeld is, zoveel geloof en waarde hecht ik aan horoscopen.

‘Je neemt iets, je doet er iets mee, en dan doe je er nog een keer iets mee.’ Het antwoord van René Daniels op de vraag wat kunst maken nou eigenlijk inhield. Daniels plaatst het compliment vooraan, hij gaat uit van iets wat we allemaal kennen. Daarna komen de aannames en kronkels waarin de kunstenaar hoopt dat we meereizen naar het tot dan toe onbekende, uiteindelijk ook een soort voorspelling dus.

Kunst kan mij niet simpel genoeg zijn, want simpel is niet altijd makkelijk. Maar simpel vraagt een groot geloof aan de kant van de kijker, er wordt meer buiten beschouwing gelaten en dus meer verondersteld.

Een vrij willekeurig werk dan maar wat ik vanochtend weer eens tegenkwam op mijn zwerftocht over internet. ‘Lolita’ van Henk Peeters, twee tietjes op een plankje.

Hier komt wat mij betreft ‘geloven’ direct om de hoek kijken en heb je de poppen aan het dansen, want het is gewoon een schildersdoekje opgespannen over twee spijkers in een stukje hout. Door de huidskleur en de titel impliceert het werk direct veel meer.


Henk Peeters, ‘Lolita – top’, 1965 / 1997

Lolita is geen willekeurige naam en door het werk die naam te geven wordt het kinderlijf ontdaan van iedere onschuldigheid en voel ik me gelijk een ouwe viezerik. 

In een horoscoop staat alleen wat jij erin wilt lezen, dat is de hele truc. Een kunstwerk is per definitie ook onschuldig, iedere werking ervan is een placebo, zit in de hoofden van de kijkers.

Ik bedenk me trouwens net ineens een veel beter antwoord op die allereerste vraag. Ik heb net een nieuw sterrenbeeld uitgevonden: mijn sterrenbeeld is kunstenaar.

Please follow and like us:
onpost_follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *