Bernard Frize

Je hebt mensen die dat kunnen, live voor een zaal voor de vuist weg een verhaal beginnen met een zelfverzekerdheid als was het publiek een badkamerspiegel.

Gewoon je verhaal beginnen zonder een idee waar je gaat stranden, dat vraagt een doelgericht talent voor improvisatie. Ik heb het zeker niet en heb daarin ook geen ambitie. “Ik kan weer andere dingen”, zeg ik dan maar tegen mezelf. Of tegen de hond, of tegen de Maan, of tegen een leeg schildersdoek.

Bernard Frize

De schilderijen van Bernard Frize lees ik op die manier. Een serie werken ontstaat vanuit een methode, waarbij de individuele uitkomst iedere keer onzeker lijkt, er zijn blijkbaar altijd meerdere nooduitgangen, meerdere happy endings mogelijk.

Ik vind het mooi om te zien hoe een verhaal bij hem verschillende conclusies kan kennen, ieder aannemelijk op z’n eigen manier. Verteld met andere kleuren, maar in de kern wordt hetzelfde verteld.

Bernard Frize

Hoe meer je reist, hoe meer je meemaakt en hoe zekerder je wordt. Je weet je overal te redden, je voelt je waar je ook belandt wel thuis. Frize reist door de wereld van de verf en kent ‘m op z’n duimpje. Hij kent de sluiproutes, nooduitgangen en de plekken waar ze goeie cappucino hebben.

Een reiziger die zo veel reist reist steeds een beetje lichter. Een onderbroek aan, een in de was en eentje op je rug en wat ze daar ook verkopen hoef je in ieder geval niet mee te zeulen.

Bernard Frize

De meeste van zijn doeken ontstaan door een methode die je maar eenmalig kunt uitvoeren. Verbeteren zou morsig zijn, maar dat is dus blijkbaar ook niet nodig, een soort van ‘Stand Up’ schilderkunst.

Hij lijkt het hele scala af te werken van de mogelijkheden binnen het schilderen. Misschien is hij bij A begonnen en wordt zijn dood de letter Z.

Bernard Frize

Zo welbespraakt in verf, zich met zoveel zelfvertrouwen bewegend op het toneel. En maar hardop denken en de thuisblijvers maar spannende reisverhalen vertellen.

Er zijn vast wel betere schilders te vinden maar ik heb ze nog niet gevonden. Zijn werk is voor mij een soort Lonely Planet van de schilderkunst.

Please follow and like us:
onpost_follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *