Aase Seidler Gernes

Je ziet het wel vaker, acteurs die tijdens een toneelstuk tijdelijk van het podium verdwijnen, om dan later in het verhaal weer op te komen, in een andere, misschien wel betere versie van zichzelf.

Aase Seidler Gernes deed dat halverwege de jaren zestig. Ze wijdde zich vanaf die jaren aan de opvoeding van haar kinderen en de carrière van haar man. Daarvoor was ze sinds de jaren vijftig een duidelijk zichtbare kunstenaar, die zich met name bezighield met grensverleggende textiele werken.

Haar man maakte furore, Poul Gernes zette nieuwe paden uit in het Deense kunstleven, maakte sociaal bevlogen werk. Hij richtte zelfs een nieuwe academie op en gaf zijn werken het liefst gratis weg.

Werk van Aase Seidler Gernes in ‘The Future is Female’

Haar eigen werk is grotendeels onderbelicht gebleven, de spotlight stond voornamelijk op hem, hoewel zijn succes ook grotendeels aan haar te danken was. Ze leverde de kleuren en patronen voor zijn schilderijen. Ze hadden daarin een pakt gesloten dat alleen een vrouw kan sluiten: alles gebeurde onder zijn naam, zij souffleerde vanuit de coulissen. Altijd aanwezig, maar grotendeels onzichtbaar voor het publiek.

Wetende dat Aase tijdens het opvoeden van de kinderen permanent is blijven experimenteren met textiel, geborduurde kleding, alleen al om het geld voor het gezin te verdienen, daarmee lijkt het een bewuste, weloverwogen keuze te zijn geweest.

Aase Seidler Gernes, ‘Untitled’, 2016
Felt tip pen on paper

Ze zette haar eigen werk verpakt in koffers op zolder. Vanaf dat moment had haar man als kunstenaar de hoofdrol.

Is dat Liefde? Je eigen talent in dienst stellen van de Ander? Ik heb het antwoord op die vraag in deze situatie niet, maar ergens in dit verhaal voel ik wel plaatsvervangende pijn.

Ik vind het mooi om te zien dat ze op latere leeftijd haar oorspronkelijke rol op het toneel weer heeft opgepakt: “Ik was even weg, althans niet heel erg zichtbaar, maar hier ben ik dan toch maar weer, in het toneelstuk van mijn eigen leven. Nu komt er nog even een stukje waarover ik zelf de regie in handen heb.”

Onderdeel van de tentoonstelling ‘The Future is Female’ bij Parts Project, Den Haag 2018, een tentoonstelling met werk van 13 kunstenaars en teksten van Twan Janssen. Curator: Francis Boeske.

Please follow and like us:
onpost_follow

One Reply to “Aase Seidler Gernes”

  1. Ik vind het een leuk verhaal maar in de zin: “Wetende dat Aase tijdens het opvoeden van de kinderen permanent is blijven experimenteren met textiel, geborduurde kleding, alleen al om het geld voor het gezin te verdienen, daarmee lijkt het een bewuste, weloverwogen keuze te zijn geweest” is er iets misgegaan denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *